Wandelen

Vanaf De Maarnse Berg loop je zo het bos in! In het bos van Hoog Moersbergen en Stameren kun je de eerste stappen zetten zonder veel andere liefhebbers tegen te komen. De kennismaking loopt natuurlijk ook langs Zanderij Maarn. Hier kan je het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug zien en er liggen zelfs nog stenen uit de ijstijd.

Iets verderop liggen de Kaapse Bossen waar prachtige beukenbomen wachten op een verwonderende blik of beklim de uitkijktoren voor een prachtig uitzicht!

De koeheuvels in Maarn met zandverstuivingen of het Zeisterbos met bomen van meer dan 200 jaar oud. 

Op deze pagina vind je ook meer informatie over het wandelknoopuntennetwerk; De Maarnse Berg is opgenomen in de Kromme Rijnstreek. Knooppunt 32 is het dichtsbijzijnde knooppunt. 

 

Omgeving overzicht
Wandelen vanaf het park - 5 kilometer

Wandelen vanaf het park - 5 kilometer

Bij de hoofdingang van het park ga je linksaf en wandel je naar het punt waar de weg van onverhard naar verhard gaat. Aan je linkerhand zie je een trap. Na de afdaling ga je linksaf en begint het grote genieten. Na 3 kwart om het water volg je het pad naar een 2e trap. Bovengekomen steek je de weg ongeveer recht over en zie je een duidelijk bospad. Als je het bospad bent ingelopen kom je vanzelf een wandelpad naar rechts tegen. Deze loop je uit tot een witte slagboom en daar ga je naar rechts. Je loopt vanzelf De Maarnse Berg weer op. 

Wil je langer wandelen? Loop een ronde rondom het veld aan je linkerhand en spot de roofvogels! In de schemering laten de reeën zich regelmatig zien. 

Klik hier voor de route

Slot Zeist - 12 kilometer

Slot Zeist - 12 kilometer

Deze wandelroute is een aaneenschakeling van bossen, buitenplaatsen en een aantal heerlijke paden door boerenland. De wandeltocht voert onder andere over landgoed De Breul, met een prachtige Engelse landschapstuinlangs, Landgoed Heidestein, met een schaapskooi, en natuurlijk Slot Zeist. Na het slot is het rustig wandelen over de landgoederen Wulperhorst en Blikkenberg. Een boswandeling door het oude Zeisterbos, waar zelfs grove dennen uit 1795 staan, is ook onderdeel van deze wandeling.

Het startpunt van de route is Slot Zeist, Zinzendorflaan 1 in Zeist.

Klik hier voor de route

Rondje Utrecht - 18 kilometer

Rondje Utrecht - 18 kilometer

Wat is Utrecht toch een prachtige stad! Heerlijk struinen door de historie, genieten van mooie architectuur, gezellige grachten en bruisende terrassen. Deze wandelroute is onderdeel van bekende wandelpaden, maar laat je hier niet door afschrikken.

Parkeerproblemen omzeilen? Ga met de trein! Vanaf Station Maarn gaat de sprinter naar Utrecht. 

De route start/eindigt in de binnenstad van Utrecht, Lichte Gaard 9-1. 

Klik hier voor de route

Kasteel Amerongen - 11 kilometer

Kasteel Amerongen - 11 kilometer

Kasteel Amerongen is één van de vele buitenplaatsen in de Utrecht Region. Deze wandelroute rond Kasteel Amerongen voert door de prachtige bossen rondom het kasteel en over de Amerongse Berg. Het Amerongse bos is het oudste van de Heuvelrug, sommige bomen zijn meer dan 100 jaar oud, en op de Amerongse Berg zijn veel resten van grafheuvels gevonden uit de Midden en Late Bronstijd. Deze wandeling staat garant voor schitterende natuur, erfgoed en cultuur. Combineer deze wandeling met een bezoek aan het kasteel en de kasteeltuinen, of met een bezoek aan een van de horecagelegenheden langs de route en geniet van een complete dag uit op de Heuvelrug.

De route start/eindigt bij TOP Amerongen, Burgwal 6 in Amerongen. 

Klik hier voor de route

Cotlandenpad - 11 kilometer

Cotlandenpad - 11 kilometer

Een favoriet binnen het team van De Maarnse Berg! Dit klompenpad brengt je naar het verrassende buitenleven van Leersum en Amerongen. Ga op ontdekkingstocht op dit klompenpad en vergeet jezelf niet te verwennen op één van de leukste terrassen in de omgeving. Bij restaurant Buitenlust kun je heerlijk uitrusten en trakteer jezelf op een koffie met appeltaart om daarna (ligt op de route) een bezoek aan Landgoedwinkel Zuylestein te brengen waar je heerlijke seizoensgroenten kan kopen. Vergeet niet om naast je drinkwater voor onderweg een extra tas mee te nemen.

De route start/eindigt op de Rijksstraatweg 53 in Leersum.

Klik hier voor de route 

Kaapse Bossen - 9 kilometer

Kaapse Bossen - 9 kilometer

Wandel langs de mooiste plekken van de Kaapse Bossen en ontdek alle hoogtepunten! Geniet van de mooie natuur en bijzondere objecten die je onderweg tegenkomt zoals de Doornse Kei en de Stenen Tafel. Een bezoekje aan Uitkijktoren de Kaap is ook zeker de moeite waard. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. 

De wandeling sluit je af met een drankje op het terras van de Helenaheuvel met een prachtig uitzicht. 

De route start/eindigt bij Helenaheuvel, Sint Helenalaan 2 in Doorn.

Klik hier voor de route

Door de Bossen - 9 kilometer

Door de Bossen - 9 kilometer

Deze wandelroute loopt door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Kom tot rust in de natuur en geniet van de diversiteit van de verschillende bomen en paden. De route neemt je mee over het prachtige Landgoed Henschoten, komt langs de Quatre Bras, een villa uit 1897 die zijn naam ontleend aan de viersprong waar hij aan staat en loopt langs de Piramide van Austerlitz. 

De route start/eindigt bij Pannenkoekenhuis Berzicht, Doornseweg 23 in Woudenberg.

Klik hier voor de route

Tips en meer info

Tips en meer info

Er zijn natuurlijk nog veel meer wandelkilometers te maken, hier vind je nog veel meer informatie:

10 mooiste wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug op een rij. Tip

Niet voor als je keuzestress kan ontwikkelingen. Routes in Utrecht

Zet jij liever je eigen route uit, het wandelnetwerk Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn heeft een knooppuntennetwerk ontwikkeld. Het dichtsbijzijnde knooppunt is 32. Deze ligt op circa 20 wandelminuten van het park. Wandelnetwerk